Over Vox Clara

Vox Clara is een Vrouwenensemble dat Voorschoten, al zo rijk aan koren, een zeer eigen en eigenzinnig geluid biedt. Sinds het in 2003 werd opgericht, heeft het koor een hoog muzikaal niveau bereikt, dat onder meer werd getoond in de uitvoering van Dido and Aeneas in april 2010 en King Arthur in 2013. Beide kleine opera’s van Henry Purcell werden door het talrijke publiek enthousiast ontvangen.

Het Vocaal Vrouwenensemble Vox Clara staat sinds haar oprichting onder leiding van Maria Rosenmöller. Het ensemble bestaat uit gemiddeld 16 vrouwen en zoekt in deze beperking naar een intieme stemmenklank die het publiek weet te raken.

Vox Clara voelt zich thuis in uiteenlopende stijlen. Zowel eerder genoemde kleine opera’s als speciaal voor vrouwenensembles geschreven romantische werken van Schuman, Mendelssohn en Brahms behoren tot het repertoire van dit ensemble. Ook Oost-Europese muziek, zoals de op volkstradities gebaseerde composities van Bartok en Kodaly, maar ook prachtige missen, o.a. van Rheinberger, worden door Vox Clara op een bijzondere manier tot klank gebracht. Tijdens enthousiast ontvangen concerten vertolkte Vox Clara eerder ook composities als Ständchen van F. Schubert, A Ceremony of Carols van Benjamin Britten en een divers programma rond Franstalige muziek, van componisten als Fauré, Darcieux en Poulenc.

Vox Clara zoekt voor haar concerten steeds de samenwerking met getalenteerde musici voor eventuele solopartijen en muzikale begeleiding. Daarnaast vindt het koor plezier in het leveren van een muzikale bijdrage aan lokale evenementen, zoals ‘Duivenvoorde in Kerstsfeer’ of gecombineerde optredens, zoals in 2013 een uitvoering samen met het Gouds Mannenvocaal en ensemble La Mythomanie.

In de zomer van 2014 heeft Vox Clara medewerking verleend aan de uitvoering van de korte komische opera van Rousseau ‘ Le Devin du Village’ met The (Broken) Consort Voorschoten. Zelden wordt het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach in zijn geheel uitgevoerd. Vocaal vrouwenensemble Vox Clara ging, ondersteund door gastzangers en orkest, de uitdaging aan en voerde alle zes cantates uit. Ruim een jaar is aan deze uitvoering gewerkt. Het werk stelt, zoals altijd bij Bach, hoge eisen aan de uitvoerders, zowel koor als orkest. In december 2014 werd het Weihnachtsoratorium met groot succes uitgevoerd. En in maart 2016 volgde een prachtige uitvoering van de Johannespassion.